Monday, August 19, 2013

Culture come first before religion??


Life overall are good ,but I might be lying to you to say that its perfect...
....Everyday,I go to office in the morning,and for the past 2 weeks,afternoon would be normally spent in the beach...I never been to beach as much as I am now.The city I live now are near to beach ( shaatiq-in Arabic) ,near to the river too.So almost everyday,after work,we will go to the beach,for swimming, or sometimes just sitting around and relax.Kadang petang pergi beach,and malam pergi lagi.Tapi yang tak syioknya,muka aku dah gelap itam legam..kalau kat Malaysia,macam buang tebiat aja kau pergi ke pantai tengah panas meladungg gituh.Tidak akan ku buat..Gila aja ..herghh.Tiap kali pergi,aku sewa payung pantai tuhh....nak jugak shade ok...terbakar I karangggg....

Biasanya,sebelum aku habis kelas,si Mohsein dah tunggu.Dengan kereta dia lah kami redah segala ceruk Rabat, Sale dan bandar berhampiran,seperti Temara.Kereta dia lasak.Peugeot Kanggoo.Aku suruh dia beri nama pada kereta dia,dia namakan Ismerelda.
Dia ni bekerja sebagai pemandu taxi dan sudah berkahwin.Kami tak pernah nampak pon isteri dia…okkkkkkkkkkkkkkkkkkk…we will speak more about this laterrrr..

Dia kerja bawak taxi dari pukul 5 pagi sampai 12 tengahari sahaja.Selain dari waktu itu,taxinya di bawa oleh pemandu taxi lain.Ada 3 shift gituk.5pagi-12 tengahari, 12 tengahari -7 malam, dan 7-malam hingga lewat lagi.Speaking about kerajinan lah kannnnnnnnnnnnnn,kalau negara kita ada 2 shift aja..kat sini almost everything,kalau kau boleh pendekkan waktunya,akan di pendekkan!(aku agak jer nih,dari apa yang aku nampak)..termasuk lah bulan puasa.Nak bagi waktu puasa tidak terlalu panjang,masa di cepatkan satu jam!( I think I tald you bout this right?yang sampai Miki terlepas kapal terbang dia tuh kan)…
How convenient is that ?
Seriously ,susah untuk aku faham lahhhhh…hmmm…
OK,now lets talk about serious stuff.
Wlwpun aku cakap life kat sini bagus,tapi banyak benda yang kadang-kadang aku tak akan faham ,atau tercapai dek akal.Walaupun sekilas pandang Morocco adalah African Muslim country yang modern dan sedang membangun ( I hope!),tapi ada satu benda yang masih tebal dan pekat di sisi mereka,iaitu adat ( culture).Dulu,aku tak faham, bila kawan aku si MB ( Mhamed Besar) bagi tau aku,antara aku dan dia ,adat kami terlalu berbeza..keluarga dia,katanya nya sangat  traditional dan conservative..Pasal nikah kawen,calon isteri etc,emak dia,atau keluarga dia yang tentukan.Full stop.Tak ada tapi-tapi.Dan tiada istilah girlfriend boyfriend of course.Kalau suka,terus suruh mak pak pinangkan...(NO.The don't do it because of religion say no.Its culture...Namun begitu,ramai jugak warga Morocco ,terutama lelaki,yang berkahwin dengan orang luar,terutama dari Eropah...errrr..ada org cakap,sbb kat Morocco ni unemployment rate sangat tinggi,jadi mereka berkelana ke luar negara..dan ada jugak yg cakap,hmmmmmmmm..mereka ni suka kan perempuan luar,untuk dapatkan visa.Wallah hu'aklam.)
Masa MB cakap budaya kami sgt berbeza,bagi aku,ketika itu,of course perbezaan budaya wujud bagi setiap individu yang datang dari berlainan negara dan latar belakang.Dan masing-masing kena respect masing-masing punya budaya.How naïve I was lah..at that time …

Now,that I live with a Moroccan family,I am getting first hand experience,of what he really meant exactly with that,because MB has never told me about this,dan dia memang tidak banyak cakap...Maybe its too complicated for outsider like me to understand,atau sememangnya tiada apa-apa perhubungan yang di harapkan antara kami.
Aku beri contoh di sini..AKu, Liza( Rusian girl yang kerja sama aku tuh,yg kuat bangkong,kalau aku tak gegar katil dia ,tak bangunlah ia.Dan selalu jugak datang kerja lewat satu jam,padahal office kat tingkat bawah jer!Dah last-last dia kat sini,nama dia dah bertukar, dari Liza jadik Lazy.Opsss!!Now that she has gone back to Rusia ( semalam),I missed her lah pulak..I missed her so much,my life here are so different without here…..So,aku Liza, Ibrahim dan Muhsein kan setiap hari keluar sama-sama..pergi pantai,pergi medina untuk shopping,atau lepak kat café.Keluarga Ibrahim of course kenal Mohsein,teman baik si Ibrahim lah katakan.Mohsein ni selalunya pick up kitorang around lunch hour.One thing..aku hairan,kenapa Mohsein tidak makan sekali dengan kami,wlwpon selalunya dia datang lepak atau sembang di office kami  sebelom lunch.Bila lunch aja,dia hilangkan diri( iaitu balik rumah),then tak sampai sejam,datang semula,sbb memang dah plan nak keluar..pada aku,apa salah nya sesekali Mohsein makan jer kat sini..katanya bini pon takde di rumah eh?
..Rupa-rupanya,adat disini ni begini…keluarga Ibrahim tahu yang Mohsein ni dah kahwin,jadi ,untuk Mohsein datang masuk ke dalam rumah Ibrahim tanpa isterinya,adalah satu “dosa”.Tak boleh.Tidak boleh diterima.Dan begitu jugak sebaliknya.Ibrahim ni belom kawen,bujang..Untuk Ibrahim bertandang ke rumah Mohsein saja-saja,seorang diri ,juga tidak boleh di terima..Aku mula-mula kerut dahi dengar bebenda nih.Dah gituh,bawak jerlah isteri kau ,hang out dengan kitorang sama..aku dan Liza dying to know his wife ok.Mohsein ni handsome,dan character dia memang di senangi wanita.So,kitorang nak sangat tahu wanita rupa cemana tuh yang dah Berjaya mencuri hati dia.Kitorang takde hal.Dan aku pelik jugak sbb Mohsein ni belajar tinggi(dia kerja mcm2x sebelom kerja bawak taxi,tapi tak suka di arah-arah boss,so dia nak kerja sendiri...kdg dia ambil stock barang dari Marjane dan jual pada peruncit)...Berulang-kali liza cakap,bawak jer wife kau hang out dgn kami..Tapi,again,in their culture,hubungan social di luar dan rumah tangga adalah perkara asing.Lagi satu,lelaki boleh lepak di luar ke café ,melanguk lah berjam-jam pon,its ok.You should see hows th cafe are FULL with men..Tapi tidak untuk wanita.Terutamanya yang bersuami.Aku macam…hmm..bukan ker,kalau kau  dah berkahwin ker,atau tidak berkahwin ker,kau tentu ada kawan-kawan.Mesti nak jumpa-jumpa ..Tapi kat sini banyak sangat benda yang kalau lelaki buat tak apa,tapi perempuan tak boleh.Kalau perempuan tu buat jugak,akan di anggap perempuan itu tidak bermoral,atau rendah akhlak.Liza Tanya,habis tuh,kalau tahun depan kau kawin(contohnya laaa),adakah kami ni masih kawan kau?Kalau kami berada di Morocco,boleh kita keluar minum the?Ibrahim cakap, NO.Tak boleh.Okkkkkkkkkkkkkkkkkkk.

Liza tanya lagi , “Ibrahim, kau kalau carik bini,mesti yang virgin aja?”.Si Ibrahim jawab gini,kalau perempuan yang dia nak kahwin tu orang dari negara luar ( minah saleh laaa,Spanish ka..American kaa),kalau tak virgin takpe,dia okay,sebab benda tak virgin ni normal bagi non-muslim, dan keluarga/komuniti dia boleh accept perkara ini.Tapi kalau perempuan itu Maghribiyah ( Moroccan woman),dia tidak boleh terima.Sebab,komuniti dia akan kecam dan tidak boleh accept benda ini langsung.POINTNYA-APA PANDANGAN MASYARAKAT, Aku berkeras tanya lagi,”you,as a human,can u accept kalau perempuan tu tak virgin,forget about your naitionality,forget,about the girl nationality”.Again,Ibrahim cakap,my answer still the same,now that I am Moroccan,I still have to divide IF the girl is Moroccan or not.
Aku cakap..”ehhh..discriminasi nnya.Sekali dengar,kau macam one confuse man,who do not know what you wants.Cakap-cakap orang keliling lebih penting untuk tentukan what you wants,including your life.”We were in a discussion mode ,so takdelah dia cili mulot aku ketika itu.HAHA.Boleh pulak,kalau orang tuh non-morocco,kau accept dia,kalau Moroccan,tak boleh?
So,kau bayangkan,they all ni alim lah sangat,tak melanggar hukum agama?Iyerlah tuuu….
The more I live with them,the more I could see, things here are going this way, CULTURE come first  before RELIGION.Banyakkkkk benda yang religion (islam)kata tak boleh,dia buattttt jugakkkk,dan banyak jugak benda yang agama suruh,tak pulak dia buat.Tapi ,when comes into culture,gawdddddd….they will strictly follow dan tiada toleransi.SERIOUSLY.
Satu lagi,mereka ni ikut Sunni,macam kita,tapi bab nikah kahwin lain pulak.Kalau lelaki Morocco nak kahwin perempuan luar yang bukan islam ( pompuan dari France ka..US ka..Europe memana kaa),perempuan itu tak perlu convert into Islam.TAPI,kalau perempuan Morocco nak kahwin jejaka luar dari dari negara mereka dan non-muslim,lelaki itu kena masuk Islam.What kind of rule is that??Aku tak tinggi ilmu agama,tapi aku jugak tak faham dengan rule ini.
A convenient rule for man huh???...

What a confuse world.Bagi aku lah.Lain orang lain pendapat.Si Ibrahim,abang-abang dia kan kawen pompuan luar,aku tengok elok jer si Sandri( French woman who married to a Moroccan man, Ibrahim Brother )pakai skirt pendek hari-hari.Hisap roko kemain laagi..Takde bangunan roboh ke apa pon,wlwlpon dia hari hari melepak di rumah Ibrahim ketika ini(mereka bercuti sebulan,minggu depan balik France semula).Dan elok jer dia smoking kat roof top dengan laki dia si Abang Ibrahim tuh..bahagia jer.Cuba kalau perempuan Morocco buat gitu?Cuba kalau adik perempuan Brahim si Maryam tuh yang merokok?mungkin dah roboh lah rumah itu ,dan homeless lah aku ketika ini kan....HAHHA…Ok,aku ni tak merokok,tak minum,dan ramai aja kawan aku yang muslim kat Malaysian nun tuh merokok,minum,tapi aku taklah label mereka as slut ke apa.Aku jugak bukan lah liberal yang halalkan bebenda gitu,tapi ,anyhow,kau dah besar,its your choice,I am still your friend,I am still going out with you,kau respect pilihan aku,dan aku respect pilihan kau.Kubur lain-lain lah senang cakap.So,kalau kau tidak berpura-pura,aku OK jer..whatever suit you kan.

Tapi kat sini,wlwpon,mereka melabelkan perempuan begitu slut dan sebaganinya,ianya dalah sebab culture,bukan sebab ianya di larang agama.Dengan pandangan keras maasyarakat terhadap perkara sebegini,kau ingat dia 100% patuh arahan agama?Aku hampir nak sepak si Mohsein that day ,bila rupanya,dia diam-diam dengan Liza dan Ibrahim merancang nak pergi minum vodka dan makan “plant” keif..DRUGS...Siap nak bermalam di Bandar lainnnn lain sebab takut bini dia tahu,dan aku,without knowing this plan,was in the car with them.Kemain lagi semalam cakap ,Ohhh..I am a good man now..I left all this many years ago,now aku kawen,takde buat bebenda gini..si Ibrahim pulak kemain cakap ,aku dah tinggalkan kif/minum sejak 10 tahun lalu..now no more..dan hari ini,lainnnnnnnnnnnnnnn pulak.I have no qualm,no issue if you wants to do that,but if today you say A dan esok kau buat B,lusa???entah-entah kau bunuh aku tak?seriously,I don’t know what is real in you...And I don’t have to wait few months to know the other side of you.Macam lagu Adelle tuuuuu…


 I never know ,never know the other side of you
Whatever you said they were never true ,never true..


Wahhhh…bila masyarakat memandang rendah pada sesuatu,walaupon melibat pilihan hidop,kau patuh.Perintah Allah (yang 99% community nya dalah islam),kau tak oleh patuh.Bila dia senyum-senyum beli Vodka dan merancang nak pi minum ,tak nak balik rumah sebab takut family memasing tahu, ,kau tak rasa nak sepak????
What a confuseeeeeeeeeeeee world.
I know,kat Malaysia pon ramai orang begini,tapi,biasanya,orang yang tak kisah bebenda gini,bab culture pon dia langgar.Haha.Dan dia punya darjah kepura-puraan tuh taklah tahap extreme???entahhh..susah aku nak ckp atau terangkan,tapi culture di sini,cukop tebal.Nak buat apa pon mesti pikir culture duluuuu...

But, I know, kita berada di negara ,dengar ajalah apa mereka cakap.Aku angguk aja,walaupon kdg ianya tiada logic akal.Ada a few guys tanya aku pasal marriage berlainan agama.Jawapan aku senang aja.Kau kahwin sesame agama pon ,akan ada masalah.Life is not all rossie all the time yeah?Ini kan lagi kau laki bini berlainan agama.Then anak kau pulak?Tak confuse nak ikut mana?Contoh paling senang,bila bini kau tetiba nak makan pork for dinner,dan kau pulak islam,tak boleh makan pork.Sehari dua boleh lah kau kata “we must respect each other ,today we go to a resto serve pork, tomorrow she have to follow me,to a halal resto”..yeah right…life is not always rossie..sampai bila kau boleh tolerate..itu baru benda simple..belum benda lain lagi yang kena tentukan/buat ikut akidah ke apa..karang anak lahir,kau nak baptist kan ke?or the baby born muslim?Atau tak perlu decide apa-apa dulu?mentara nak tunggu umur 18,budak tuh confuse dowhhh..boleh makan apa sahaja?or satgi mak dia kata,ohh nooooo kids,don't eat pork,and esoknya,bapak dia pulak bagi makan pork(or any un-halal food)...
Bagi aku,benda-benda confuse gini,tak perlulah in my life…kau cakap jer,alaaa..anak tuh nanti dah umur 18 boleh memilih…ha yerlahhhh,…kau tengok lah nanti..what kind of problem,issue yang akan timbul,sebelom she/he even jejak 10 tahun.. Enough about that..


OK,ada few more things aku nak highlite di sini...sat nooooooooooo...
panggilan makan....wakha!

Btw,I made henna few days back,on my hand.
**si minah rusia ni,siap berangan nak buat kat badan bagai?..ahhaha..tapi tak jadik,sbb ramai plak jejantanzz bertandang.Ko gilaa nak selak bajuu kat sini...???
Bodohhh ah aku,patut buat belakang tangan jer...tapak tangan bagai takyah buat...ni semuaaaaa kami buat.mula mula excited but now....seram aku melihat tangan ku ketika ini.Dah jadi macam aku ada sakit kulit.SERAM..aAwwwww...kowie cakap macam kena radiasi ..pfttttttttttttttttttttttttttttt. 

***mungkin korang tak faham,apa yang aku cuba sampaikan..you have to live with them to understand this really... 

2 comments:

zahra said...

gud one! now aku paham `kedudukan' ko... giler kentang depa ni. patuh ngan culture gitu skali.
aku paling tak paham tang, kawin tanpa convert tu... (geleng kepala)

bila fikir2 balik, syukur sangat2 kita lahir di Malaysia..

Bangla Tambak Johor said...

now,bila dia cakap islam di malaysia bagus..i faham dahhhhhh....setujuk sgt lor