Saturday, August 10, 2013

Pukul berapa datok Harimau??? Dan Angin Panas Kota Marrakech...

Nota : 
Terperanjat aku pagi ni bila bangun dan bersiap nak ke stesen keretapi.Aku dan Liza nak ke Casablanca dan Marrakech.Aku dah cakap to Liza dan Brahim,kita mesti keluar at 8AM.So 8AM aku dah tecongok kat ruang tamu.Ti-ba-ti-ba.....

"Now is NOT 8.00 AM,but 9.00 AM ",kata si Brahim.

Aku : hah?????
Liza:?????????????????

"Starting today,Morocco faster 1 hour " kata Brahim,sambil tangan dia capai jam dinding tepi dia,dan pusingkan cepat satu jam.

Ha?????? day light saving kah?kalau day light saving,tentuu ianya make-known to everyone.Tapi tidak yer..sebab,errrr...a few incident depan mata aku..

1. Tour guide kat Masjid Hassan Casablanca confuse dengan waktu kerja dia,dan telah lewat ke tempat kerja..dia cakap "I don't know bout this".

2.HAHAHA..si Miki,telah tertinggal flight dia ,or rather flight telah tinggalkan dia,sebab datang airport salah timing.Can't blame on him,sebab no one knows eh....So,dia masih tersadai kat Sale ni haaaa...gigih jer tadi dia cari flight murah,sbb dia nak ke France.Bengkekkkk jer diaa.

katanya,masa puasa,waktu di cepatkan sejam,sebab nak pendekkan waktu berpuasa ..boleh eh gitu??.Then now ,after bulan puasa ,di kembalikan waktu normal...tapi kenapa on 2nd Syawal eh?not 1st syawal?

Lepas ikut Liza pergi tour ,kami rushing ker Gare Casa Voyager,nak beli ticket ke Marrakech.Merasa lah aku potong queue..I know kejiiii..tapi menggigil aku wehhh,keretapi jalan pukol 2.50 ptg...2.45 aku masih queue dgn orang yg ramai tu,untuk dapatkan ticket.Ticket 1st class habis!!!!Tinggal lah 2nd class,yang takde jaminan seat dpt atau tidak,di mana akhirnya ,perjalanan 5 jam tuh, dalam 2 jam aku terpaksa berdiri.Berbondongan rupanya orang ramai sbb cuti raya kan dan musim panas ni pelancong pon ramai.Alhamdullilah,ada satu perempuan tuh suruh aku duduk,dan dia suruh anak dia duduk dengan nenek dia,pangku.Aku menolak ,tapi dah dia paksa,aku pon duduk jerlah.Errr..aku nampak macam pregnant women kah??errrr......
Coach tuh takde aircond rupanya...makin ke selatan,cuaca makin panas.Merasalah ,bila dah sampai Marrakech,kau dah jadi macam baked chicken...seriously.HAzabb gilaaaaaaa panassss........

Dan...cuaca di Marrakech..

NO JOKE MAN!!

48 darjah celsius !!!!!!!!at 7.00 PM !!!!!no jokeeeeeeeeeee.

Kalau tengahari ,tak mendidih ?

Bila angin lalu jer,macam bahang dari api datang menyapa pipi.Serious panas.
Pengalaman pertama dalam hidop aku OKKkk!
SO the first thing I did when I arrived in Marrakech station was..I head straight to Mac Donald,first, to feel the arcond, secondly ,order coca cola Grande,besarrrr punyaaaa.....yang aku sedut tak sampai 5 minit semuanya dah masuk kat tekak aku..

SRRRrrrrroooottttttttt!!!!

ARRGGhhhhhhh,,,legaaaaaaaaaaaaa...............

Hingga ke titisan terakhir aku sedut.

Then, sampai hotel,dah bayangkan aircond sejuk ni...tapi,(hidop ini,selalu ada aja TAPI nya kan???why??oh whyyy???),si Adil ,mgr hotel tuh kasik aku bilik berkipas.Janji palsu pelesuuuu sangat..aku call dia sbb aku kenal dia,pernah duduk hotel dia tahun lepas,then punya lah " i give you good price bla blalablaaaaaaa,with aircond ,blablablaaaaaa.." nan-hado " aircond nya.Patut rega murahhh.chet
Kalo aku tau,aku amik hotel lain.Dia ckp,hari ni customer ramai ( yg order dari booking.com)  ,yg order dari website,kalo takde aircond akan komplen besarrrrr....

Wahhh..dia tak tahu ker aku ni laaaagi komplem besar??? wahahaha...jaga kooo....

Untuk balik ke Kota Rabat,terusssssssssssss aku beli ticket in advance 1st class youuuu...mulanya dia kata dah habis,tup tup ada coach tambahan masa aku nak berlalu pergi.Alhamdullilah.Kalau tak well done baked chicken lah aku jadinya sekali lagi.Masakkkkk..............


2 comments:

zahra said...

rasain loh... ketibus..ketibas dalam train... ko citer pasal dapat duduk ni, ari tu, dlm train, gini gak.. beriya aku offer akak tu duduk (dia pakai jubah) aku ingat dia pregnant... dia tanak duduk, sampai bgtau aku yg dia tak pregnant... aku yg malu lak...

Bangla Tambak Johor said...

so I look like a pregnant women mehhhh????..aaaaaaaaaaaaa!!